Get Adobe Flash player

Cikkek

2012.Szeptember 9. vasárnap 17.00 óra.

 

Budapesti Vonósok Kamarazenekarából alakult vonósnégyes
Díszvendég: Balassa Sándor Bartók-Pásztory-Kossuth díjas, kiváló és érdemes művész zeneszerző.

 

Az együttesről:

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult, azóta rendszeres fellépője mind a hazai, mind a külföldi koncerttermeknek. Tagjai nem csak a kamarazenekarban kamatoztatják tudásukat, hanem tanítják is az ifjú muzsikusokat, és rendszeresen adnak koncerteket kisebb kamara összeállításokban is. Ebben az évben leginkább vonósnégyes formációkban, mint ezen a délutáni koncerten is. Ezek a kamaracsoportok felléptek a Hubay Zeneteremben, a Molnár-C. Pál műteremben, valamint a 18. Nemzetközi Haydn fesztiválon Fertődön.

A művekről:

 

J. Haydn a 18. század legjelentősebb komponistája volt. Az ő munkásságának köszönhetjük a klasszikus formák, műfajok megteremtését. Életének nagy részét Eszterházán töltötte, mintegy 30 évig volt Esterházy „Fényes” Miklós szolgálatában, ahol a herceg udvari muzsikusaként a zenekart vezette, sorra írta a szimfóniákat, vonósnégyeseket. Az utolsó évek alatt javarészt megrendeléseknek tett eleget, műveiben sok képszerű, és hangutánzó elemet alkalmazott, ilyen például a D-dúr Vonósnégyes is, amit a kortársak „A Pacsirta”névre kereszteltek el.

 

Balassa Sándor (szül. 1935) magyar zeneszerző Süss fel nap című négy tételből álló, vonósnégyesre Kései alkotásaiban erőteljes érzelmek tárulnak fel, művei a diatonika felé közelednek, eltávolodnak a 20. század első felének stílusirányzatától, és az európai klasszicizmus és a magyar népdal hagyományait követik. Ez alkotása bár modern hangvételű, de ugyanakkor közérthető nyelvezettel hol bánatot, hol szomorúságot sugall. Zenéje feldolgoz két gyermekdalt: Süss fel nap, valamint Kis kece lányom.

 

 

M. Ravel F-dúr vonósnégyesét 1902-1903-ban komponálta, és mesterének, Faurénak ajánlotta, akinek nem nyerte el teljes egészében a tetszését, ezért másik kortárásnak, C. Debussynek is megmutatta. Debussy Fauréval ellentétben lelkesedett a darabért, azt mondta róla: „A zene isteneinek és a magam nevében kérem, hozzá ne nyúljon a vonósnégyeséhez!". A mű 1904-ben került bemutatásra, és igazolva Debussy ízlését, hatalmas sikert aratott a közönség köreiben, így vált Ravel első nagysikerű szerzeményévé.

 

A jegy ára: 1500 Ft

 

Bővebben a szeptember.9-i műsorról >>>

 

 

A műsort a  támogatja.

 

Fehér Galamb

Országos Népzenei Verseny XV.

(katt a képre)

Cimbalom mesterkurzus

„Ha eljönnél hozzám Fehér Galambocskám" V.

Leírás és jelentkezés a képre kattintva

 

II. Nemzetközi Kárpátmedencei

Mesterkurzus

Jelentkezni a képre kattintva lehet

 YouTube csatornánk:

 

Programjaink

péntek máj. 24, 10:00 - 17:00
Fehér Galamb döntő
péntek máj. 31, 08:00 - 17:00
A XVIII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat műsora

Köszönjük, hogy adójának 1% - val gondol ránk!

18186354-1-42

 

Támogatók - partnerek

 

GTranslate

Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2005-2022. Minden jog fenntartva Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány!